Welke tekst op een grafsteen?

Ieder mens is uniek. We hebben allemaal onze eigen karaktereigenschappen en wensen. Na het overlijden is het dan ook mooi om een passend gedenkteken te ontwerpen. Een grafmonument biedt een blijvende herinnering aan een overleden dierbare. U kunt dit monument persoonlijk maken door keuzes te maken in materiaal en vormgeving, maar zeker ook met de tekst. De grafsteen krijgt op die manier de uitstraling die u wenst. De Steenklip geeft u graag enkele tips hoe u het monument persoonlijk kunt maken en welke tekst u erop kunt zetten.

Belettering van een grafmonument

De tekst op een grafmonument is een belangrijke factor bij het personaliseren ervan. Hierbij kunt u verschillende keuzes maken om te komen tot de belettering die u mooi vindt. Dit begint bij de keuze voor een lettertype. Zo kunt u kiezen voor moderne of elegante letter, of juist een cursieve of strakke letter. Daarnaast kunt u bij ingestraalde tekst, de inwendige belettering, zelf de kleur verf kiezen. Ook is uitwendige belettering een mogelijkheid, bijvoorbeeld door bronzen letters op het monument te laten zetten. Dit geeft het monument een chique uitstraling en is vaak duurzamer.

Wat zet ik voor tekst op een grafsteen?

De tekst is het meest persoonlijke onderdeel van het monument. Hierin bent u vrij in wat u erop wilt zetten; er zijn geen vaste richtlijnen voor. Onderdelen die op veel monumenten voorkomen zijn de aanheftekst, een middenstuk en persoonlijke gegevens van de overledene.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de aanheftekst. Een paar voorbeelden zijn:

  • Voor altijd in ons hart.
  • Liefdevol gedenken wij.
  • Rust zacht.
  • Ter nagedachtenis aan…
  • Hier rust onze geliefde…
  • In liefdevolle herinnering.

Onder de aanheftekst staat het middenstuk. Hier worden vaak de familierelaties benoemd. Hierbij kunt u denken aan een tekst als: “Mijn geliefde vrouw en onze geweldige moeder” of “Hier rust mijn lieve man, onze vader en trotse opa”.

Daarna volgen de personalia van de overledene. Dit bestaat vaak uit de naam of roepnaam van de overledene, de geboorte- en overlijdensdatum en eventueel de geboorte- en overlijdensplaats. Hier kan ook gekozen worden voor het plaatsen van religieuze teksten, gedichten of liedteksten. Let er bij uw keuze voor tekst wel op dat er voldoende ruimte op het monument is. Hierin denken wij natuurlijk graag mee.

Decoratie door foto’s en figuren

Een grafmonument kan verder gepersonaliseerd en gedecoreerd worden door het plaatsen van foto’s en figuren. Dit kan een mooie aanvulling zijn op de tekst. Zo kunt u een foto van de overledene op het monument laten plaatsen. Daarnaast kunt u kiezen voor decoratieve figuren, zoals een hart, vogeltje, vlinders, religieus symbool of trouwringen. 

Een persoonlijk grafmonument ontwerpen?

Het uitzoeken of ontwerpen van een grafmonument voor uw dierbare is niet altijd makkelijk. Heeft u vragen of wensen die u met ons wilt bespreken? Wij helpen en adviseren u graag bij de keuze voor belettering en tekst op een grafsteen, materiaal en de vormgeving. Neemt u hiervoor gerust contact met ons op.