Wat is een grafmonument?

Een grafmonument is een monument dat wordt geplaatst op het graf van een overledene. Na de begrafenis kunt u hier een mooie gedenkplaats inrichten voor uw dierbare. Nabestaanden plaatsen vaak een grafmonument om hun geliefde te herdenken en eren. Zo hebben zij een plaats om naar terug te keren. Op dit monument staat meestal persoonlijke informatie over de overledene, zoals de naam, de geboorte- en overlijdensdatum. Maar u kunt ook zelf keuzes maken wat er op het grafmonument komt te staan.

Waar wordt een grafmonument van gemaakt?

Tegenwoordig worden grafmonumenten veelal gemaakt van natuursteen, zoals marmer of graniet. Dit materiaal wordt vaak gebruikt omdat het duurzaam is en een lange levensduur heeft. Graniet en marmer wordt vervaardigd uit enorm grote rotsblokken. Deze worden uit de steengroeve gedolven en vervoerd naar speciaal hiervoor ingerichte steen-verwerkende bedrijven. Deze bedrijven verwerken de rotsblokken tot plaatmateriaal, waar verschillende onderdelen van een grafmonument uit gehaald worden. Maar een monument is niet beperkt tot natuursteen. Zo kunt u ook kiezen voor (onderdelen van) RVS, cortenstaal of glas.

Wat zijn regels voor grafmonumenten?

Iedere begraafplaats in Nederland kent zo zijn eigen regels. Deze regels hebben vaak betrekking op de afmeting van het monument. Maar er zijn ook begraafplaatsen waar er regels zijn voor de vormgeving of het materiaal. Zo mogen er op sommige begraafplaatsen alleen staande of liggende monumenten geplaatst mogen worden. Het is verstandig om hier rekening mee te houden bij uw keuze voor een grafmonument op de begraafplaats.

Monumenten voor verschillende religies

In de tijd van de oude Egyptenaren ontstonden de eerste grafmonumenten. Dat is al ontzettend lang geleden dus. De Egyptenaren bouwden piramides voor hun farao’s. Dit is hun laatste rustplaats, waar zij begraven werden samen met hun persoonlijke bezittingen. Het doel hiervan is gebaseerd op hun religie: het bieden van een mooi leven in het hiernamaals.

Ook vandaag de dag zijn er verschillende religies die hun eigen methodes van begraven hebben. En een speciale begraafplaats en grafmonument dat hoort bij dit geloof. Bijvoorbeeld voor mensen die het Islamitische of Joodse geloof belijden. Grafmonumenten zijn dan ook aan te passen aan de religie. Namelijk door de keuze voor het model en de uitstraling, het materiaal en belettering en tekens. Bovendien gaan de Joodse gemeenschap en de Islam uit van eeuwige grafrust. Dit betekent dat een graf en grafmonument nooit geruimd mag worden. In Nederland zijn er nu steeds meer van deze begraafplaatsen te vinden.

Een persoonlijk en passend grafmonument

Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen wensen met betrekking tot de begrafenis en een monument. Een passend grafmonument is natuurlijk het mooist om een dierbare te herdenken. U kunt dit monument dan ook zo persoonlijk maken als u zelf wilt. Het is mogelijk om een eigen ontwerp te bespreken. U kiest bijvoorbeeld zelf het materiaal, de stijl, belettering en eventuele grafaccessoires. Op die manier kunt u de beste en passende keuzes maken voor uw overleden dierbare en uzelf. Kunnen wij u helpen bij het uitzoeken van een grafmonument? Neemt u dan gerust contact met ons op, dan bespreken we samen uw wensen en de mogelijkheden.