Een gedenkplaats inrichten voor uw overleden dierbare

Als nabestaande staat u vaak stil bij het overlijden van een dierbare. Hierbij rouwt iedereen op zijn eigen manier. Wat voor veel nabestaanden helpt, is het zoeken van een persoonlijke manier om te gedenken. Vaak kan het troost bieden om na het overlijden van een geliefde een gedenkplaats in te richten. Een vaste plaats om naar terug te keren om de overledene te herdenken en te eren. Het inrichten van een gedenkplaats kan op verschillende plaatsen en manieren. Dit kan op een begraafplaats, in huis, in de tuin of op een favoriete plek van de overledene. Het is ook belangrijk dat dit een plaats is waar u zich fijn bij voelt. Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden hiervoor zijn.

Een gedenkplek op een begraafplaats

Een mogelijkheid voor het inrichten van een gedenkplek is op de begraafplaats. Dit kan zowel na een begrafenis als na cremeren. Zo kunt u er na het begraven voor kiezen om een persoonlijk grafmonument te laten plaatsen. Dit monument is een teken dat het graf van uw dierbare markeert. Op het grafmonument staan meestal de personalia van de overledene. Het grafmonument kunt u (deels) zelf samenstellen qua materiaal en vormgeving, en het eventueel voorzien van grafaccessoires.

Ook na een crematie kunt u op de begraafplaats een plek inrichten om uw geliefde te gedenken. Meestal wordt de urn met de as van de overledene op een hiervoor ingericht gedeelte van de begraafplaats begraven. Op deze plek kan er daarna een urnmonument of gedenksteen op worden geplaatst. Daarnaast kunt u de urn in de urnenkelder of urnentuin plaatsen.

Thuis een gedenkplaats creëren

Wilt u uw dierbare dichtbij u houden? Dan is het ook mogelijk om thuis een gedenkplaats in te richten. Als u ervoor kiest om dit in of om het huis te doen, moet u bepalen waar u dit wilt inrichten. Het is belangrijk dat u dit doet op een plek waar u dit fijn vindt. Zo kunt u kiezen voor een plaats in de woonkamer, de slaapkamer, in de tuin of ergens anders. Bijvoorbeeld op de schoorsteen of in de vensterbank. U kunt deze plek vormgeven zoals u dat wilt. Mogelijkheden zijn het plaatsen van een foto, beeld, kaars of andere dierbare voorwerpen. Na crematie kunt u er ook voor kiezen om de urn hierbij te plaatsen. Als u een plaats in de tuin kiest, houd dan rekening met weersinvloeden op de gedenkplaats.

Zelf een persoonlijke gedenkplaats inrichten

Het inrichten van een mooie gedenkplaats voor uw dierbare kan steun bieden bij het rouwen en bij de verwerking van het verlies. Deze plaats kunt u zo persoonlijk maken als u zelf wenst. U kiest zelf, of op basis van de wensen van de overledene, een passend grafmonument of urnmonument. Hierbij kunt u keuzes maken voor het materiaal, vormgeving, belettering en meer. Kunnen wij u helpen bij het uitzoeken van een monument? Neemt u dan gerust contact met ons op, dan bespreken we samen uw wensen en de mogelijkheden.