Wat moet ik doen bij een beschadigde grafsteen?

Beschadigingen aan de grafsteen van uw overleden dierbare kunnen helaas voorkomen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld het weer of verzakking. Een kapot grafmonument kan u als nabestaande een vervelend gevoel geven en dit wilt u natuurlijk het liefst beperken en voorkomen. Gelukkig kan in veel gevallen de beschadigde grafsteen gerestaureerd worden. In dit blog vertelt De Steenklip u meer over welke soorten schaden kunnen voorkomen en hoe wij u hierbij kunnen helpen!

Beschadigde grafsteen door storm

Ook in Nederland komt storm steeds vaker voor. Deze richten een hoop schade aan, aan auto’s, huizen en gebouwen. Maar ook grafstenen en urnmonumenten kunnen erdoor beschadigd raken of kapot gaan. Een omvallende boom of andere vallende objecten zijn helaas niet te voorzien. Het kan zelfs gebeuren dat de hele grafsteen of letterplaat hierdoor omvalt. Bij uw verzekering kunt u checken of u hiervoor verzekerd bent. Heeft u advies nodig over het herstel van de grafsteen of wilt u een vrijblijvende prijsopgave aanvragen? Neemt u dan gerust contact met ons op, dan bekijken we samen wat we voor u kunnen doen.

De grafsteen is scheef gezakt

Bij de plaatsing van een grafsteen probeert De Steenklip alle mogelijke voorzorgsmaatregelen te treffen die verzakking tot een minimum beperken. We werken met kunststof fundatiepalen en betonnen dwarsbalken. Echter, het helemaal uitsluiten van verzakking is onmogelijk. Een verzakkende grafsteen kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan de bodemgesteldheid, weersinvloeden, het vergaan van de kist, ongedierte en konijnen of het graven van een nieuw graf.

De bodemgesteldheid kan een belangrijke rol spelen. Zo duurt het bij een slappe bodem langer voordat de grond inklinkt. Een geplaatste grafsteen kan hierdoor scheef zakken. Helemaal als deze te vroeg geplaatst wordt. Maar wanneer mag je een grafsteen plaatsen? In verband met mogelijke verzakking is het beter om een grafmonument pas te plaatsen na minimaal 3 maanden. Tot die tijd moet de grond nog inklinken, waardoor het onverstandig is om een monument eerder te plaatsen. Daarom houden wij die periode aan voordat we een grafsteen plaatsen.

Ook weersinvloeden, zoals hevige regenval, kunnen bijdragen aan verzakking van een monument. Daarnaast is het zo dat de begraven kist op den duur vergaat. Bij het begraven van een overledene gaat er lucht mee de kist in, en dus mee de grond in. Maar na enige tijd gaat de lucht uit de kist en zal de kist wat inzakken. Hierdoor zal ook de grond inklinken. Tot slot kan het voorkomen dat er een nieuw graf gegraven wordt naast het graf van uw dierbare. Of dat er konijnen of ongedierte op de begraafplaats zitten die holen graven.

Een grafsteen laten restaureren

Misschien vindt u het fijn om een grafsteen die al een tijdje staat te laten opknappen of restaureren. Een oud, kapot of verweerd monument knappen wij namelijk graag weer op, zodat het er weer als nieuw uitziet en nog jaren mee kan. Dit behoudt bovendien het authentieke karakter van het monument. Bij een restauratie maken wij de grafsteen eerst grondig schoon. Daarna repareren we breuken of beschadiging en werken we de belettering bij. Daarnaast kunnen we losse onderdelen, zoals stenen of grind, vervangen of toevoegen. Maar wist u dat regelmatig onderhoud ook belangrijk is? Dit kunt u zelf doen. Informatie en tips over een grafsteen onderhouden leest u in ons blog!

Een verzakte of beschadigde grafsteen laten herstellen?

De grafsteen van uw overleden dierbare wilt u het liefst zo mooi mogelijk houden. Toch kan het gebeuren dat deze schade oploopt of verzakt. Dit lossen wij graag voor u op! Heeft u een vraag voor ons met betrekking tot schade en herstel? Wij kunnen de grafsteen voor u rechtzetten of opknappen. Ook helpen en adviseren we u hier graag bij. Neemt u hiervoor gerust vrijblijvend contact met ons op!