Tips voor het onderhouden van een grafmonument

Een grafmonument of urnmonument is een mooie herinnering aan uw overleden dierbare. U kunt hier een gedenkplaats inrichten om een geliefde te herdenken en om naar terug te keren. Een monument, zoals een grafsteen of urnmonument, heeft echter wel regelmatig onderhoud nodig. Hierbij kunt u denken aan het verwijderen van vuil, zand en beplanting. De Steenklip deelt graag een aantal tips en informatie met u om zelf een urnmonument of grafmonument te onderhouden.

Een urnmonument of grafsteen schoonmaken

Een grafmonument of urnmonument schoonmaken vereist wel enige kennis om te zorgen dat het monument mooi blijft. De meeste monumenten worden in de basis gemaakt van natuursteen, en specifiek van graniet of marmer. Graniet is een onderhoudsvriendelijk materiaal. Wel moet het op de juiste manier worden schoongemaakt om beschadigingen te voorkomen. De wijze en mate van het onderhoud verschilt per materiaal of steensoort. Vaak adviseren wij om in ieder geval niet te veel middelen te gebruiken. Het is het beste om zoveel mogelijk schoon te maken met water en een zachte spons, borsteltje of doek. Een schuurspons kan namelijk zorgen voor krassen op het graniet.  

Verder kunt u ook los vuil, zoals zand of bladeren, van het monument verwijderen. Veeg dit weg met een zachte borstel. Als het graf- of urnmonument erg vies is geworden, krijgt u dit er mogelijk niet met alleen water af. Dit kan komen door mos of groene aanslag. Dit kunt u schoonmaken met een grafsteen- en urnreiniger. Deze vindt u hier via ons moederbedrijf Koninklijke Hesselink.

Beplanting bij grafmonument weghalen

Beplanting bij een graf- of urnmonument moet goed bijgehouden worden. Planten die hoog om het monument groeien kunnen deze namelijk beschadigen. Grote en sterke wortels kunnen de fundering van het monument verdrukken, wat kan leiden tot verzakking van het monument. De beplanting zoveel mogelijk beperken is daarom de beste oplossing. Verder kunt u zelf rondom het monument harken en schoffelen om het geheel netjes te houden.

De belettering van het monument opnieuw inlakken

Het is mogelijk dat letters op een monument na verloop van tijd vervagen of verkleuren. Verf van belettering heeft namelijk een beperkte houdbaarheid en blijft doorgaans tussen de 5 en 15 jaar zitten. Dit is onder andere afhankelijk van weersinvloeden, de situering op de begraafplaats en of u zelf het monument schoonmaakt. Wees voorzichtig bij het schoonmaken. De ingestraalde tekst kan vervagen als u dit (te vaak) met een borstel of doek schoonmaakt. U kunt de belettering van een grafmonument of urnmonument opnieuw door De Steenklip laten inlakken. Maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit zelf te doen. Wij kunnen u hier goede tips voor geven.

Wilt u zelf een grafmonument onderhouden?

Heeft u nog vragen naar aanleiding van onze tips voor het onderhouden van een grafmonument of urnmonument? Of wilt u door ons een monument volledig laten opknappen? Neemt u hiervoor gerust contact met ons op. Wij helpen en adviseren u graag!