Wat is er mogelijk bij grafsteen teksten?

U kunt een grafsteen of urnmonument van uw overleden dierbare passend maken met een mooie grafsteen tekst. Dit is een belangrijk onderdeel bij de keuze voor of bij het ontwerpen van een gedenkmonument. Het maakt het monument persoonlijk. Bij de keuze voor grafsteen teksten heeft u verschillende opties voor de stijl en het plaatsen. Denk aan het graveren, laseren of stralen van de tekst. In dit blog vertellen wij u meer over de opties voor tekst op een grafsteen of urnmonument.

Graftekst op een grafsteen of urnmonument

Allereerst kiest u welke tekst u op het monument wilt zetten. Meestal staat hier een aanheftekst, een middenstuk en personalia van de overledene. Ook kunt u hier een gedicht, spreuk of zelfgeschreven tekst plaatsen. Na de keuze voor de tekst kunt u de stijl bepalen. Kies het type belettering dat u mooi vindt. Zo krijgt het gedenkmonument een eigen vorm. Dat kan een sierlijke of strakke letter zijn, maar ook vetgedrukt of cursief. Bekijk hier een paar voorbeelden! Of misschien wilt u uw eigen handschrift wel in het monument verwerken. Kortom, er zijn veel mogelijkheden voor de tekst op een grafmonument of urnmonument.

Urnmonument of grafsteen graveren

Vroeger werden grafsteen teksten vaak gegraveerd. Bij graveren wordt de tekst met een machine in een grafsteen of urnmonument gefreesd. De tekst kan ingekleurd worden met een kleur die u mooi vindt. Hierbij is het ook mogelijk om verheven letters te creëren: de letters worden als het ware “uitgeprikt”, doordat de ruimte eromheen weggehakt wordt. Het aantal lettertypen dat gegraveerd kan worden is echter wat beperkter.

Tekst op grafsteen laseren

Daarnaast kan de tekst op de grafsteen of het urnmonument gelaserd worden. Deze manier van bewerken gebeurt met een lasermachine. Dit komt goed tot zijn recht op zwarte of donkere granietsoorten. Bovendien kunt u ook schitterende fotogravures laten plaatsen. Het voordeel van een lasergravure is dat er veel details aangebracht kunnen worden, waardoor de tekst of afbeelding goed uitkomt.

Tekst op een gedenkmonument stralen  

Tegenwoordig wordt de belettering op grafsteen of urnmonument vaak machinaal gestraald. Hierbij worden de letters op het monument met grote kracht uitgeblazen met zand of korrels. Dit is een inwendige belettering. Bij stralen heeft u de keuze uit veel verschillende lettertypen en verfkleuren. Ook kan hiermee een mooi kleurcontrast met de steen gecreëerd worden.

Brons, RVS of aluminium belettering

Een gedenkmonument uitwendig beletteren behoort ook tot de mogelijkheden. Bijvoorbeeld met letters gemaakt van brons, RVS of aluminium. Deze materialen zijn kwalitatief goed en geven het graf- of urnmonument een luxe, eigentijdse uitstraling. Er is veel mogelijk op het gebied van soorten, maten en lettertypen. Bovendien is dit een duurzame manier voor het plaatsen van tekst, omdat de letters niet (snel) vergaan of vervagen.

Een tekstplaatje met grafsteen teksten

Tot slot kunt u ervoor kiezen om de tekst op een tekstplaatje te laten zetten. Dat kan bijvoorbeeld op een tekstplaatje van brons of RVS. Of op een plaatje van glas. Een tekstplaatje is een mooi alternatief wanneer u veel tekst wilt plaatsen, omdat de letters dan kleiner gemaakt kunnen worden.

Positie van de tekst op het monument

Bij het kiezen van belettering is het van belang dat u goed kijkt welke positie de tekst op het monument krijgt. Samen met u kunnen we kijken hoe we de beschikbare ruimte het best kunnen benutten. Zo zorgen we dat het monument mooi ingedeeld en in harmonie is. Daarnaast kunt u met het oog op de toekomst rekening houden met de ruimte op het graf- of urnmonument. Wellicht wilt u uw naaste op hetzelfde gedenkmonument laten plaatsen. Het kan dan verstandig zijn om wat plek op de steen over te houden.

Hulp nodig bij grafmonument teksten?

Wilt u belettering op een grafsteen of urnmonument van uw dierbare laten plaatsen? Hier zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Heeft u vragen of wensen die u persoonlijk met ons wilt bespreken? Wij helpen en adviseren u graag bij de keuze voor de stijl van de belettering en het plaatsen ervan. Neemt u hiervoor gerust contact met ons op!