Gedenktekens na begraven of cremeren

Een van de eerste keuzes na een overlijden, is of iemand begraven of gecremeerd wil worden. Veel mensen leggen dit van te voren vast. Na de begrafenis of crematie kan er een gedenkteken uitgezocht en geplaatst worden. Een grafmonument bij begraven en een urn of urnmonument na crematie. Steeds meer mensen kiezen ervoor om gecremeerd te worden in plaats van begraven. Die keuze kan verschillende oorzaken hebben. We vertellen u meer over de verschillen tussen begraven en cremeren en over de mogelijkheden voor een passend gedenkteken uitzoeken.

Een grafmonument uitzoeken na begraven

Vroeger werden de meeste mensen begraven. Hierbij wordt de overledene in een kist in een graf gelegd. Na het begraven wordt er altijd een grafsteen op het graf geplaats om de laatste rustplaats te markeren. Begraven kent enkele voordelen. Het biedt u, maar ook andere nabestaanden, de mogelijkheid om het graf te bezoeken en er een gedenkplaats in te richten. Bovendien zijn er verschillende soorten graven, zoals een algemeen graf, een familiegraf of een religieus graf. Bij een familiegraf is het mogelijk om de overledene te begraven bij of in de buurt van familie. Daarnaast is het bij een grafmonument mogelijk om deze zo persoonlijk te maken als u zelf wenst. Een passend monument kan de overledene die begraven ligt als het ware verbeelden en eer aandoen op de laatste rustplaats.

Een urn of urnmonument als gedenkteken na crematie

Tegenwoordig kiezen veel mensen voor crematie na hun overlijden. Bij cremeren worden de resten van de overledene verbrand. Na de crematie blijft er as over en moet er een keuze worden gemaakt over wat er met de as gebeurt. Wellicht had de overledene wensen met betrekking tot de asbestemming. Anders kunt u als nabestaande hier de gewenste keuze over maken. Net als begraven kent ook cremeren enkele voordelen. Over het algemeen is cremeren goedkoper dan begraven. Er zijn geen grafkosten en er is geen grafsteen die regelmatig onderhoud nodig heeft. Bovendien kan de as van de overledene juist dichtbij gehouden worden door de nabestaanden. Bijvoorbeeld in een urn die in huis, in de tuin of ergens anders geplaatst kan worden. Ook kan de as verdeeld worden over meerdere nabestaanden of verwerkt worden in persoonlijke objecten, zoals een fraai assierraad als ketting. Dit biedt een tastbare herinnering. Tot slot kunt u ervoor kiezen om de as te begraven. Hier kan een mooi urnmonument geplaatst worden om ook na cremeren een plaats te creëren als herinnering aan de overledene.

Een passend gedenkteken uitzoeken voor uw dierbare

De keuze voor een passend gedenkmonument is niet altijd even makkelijk. Het kan emotioneel zijn en er komt veel bij kijken. Heeft u hulp nodig bij het uitzoeken van een persoonlijk grafmonument of een urn(monument)? Wij denken graag met u mee en adviseren u! Neemt u daarvoor gerust contact met ons op, dan bespreken we samen uw wensen en de mogelijkheden.