Een grafsteen restaureren en opknappen

Wanneer een grafsteen al lange tijd staat, kan het fijn zijn om deze te laten opknappen of restaureren. Zo kunt u de steen van uw overleden dierbare zo mooi mogelijk houden. Na verloop van tijd kan een monument namelijk beschadigen of er wat vervallen uit komen te zien. Voor u als nabestaande kan dit een onprettig gevoel geven. Het monument goed onderhouden is hierbij belangrijk. Ook kan een oude grafsteen tegenwoordig makkelijk gerestaureerd worden. Daarna kan het weer jaren mee. Maar wat komt er precies kijken bij een grafsteen restauratie? Een grafsteen restaureren is een vak apart. Wij vertellen u graag hoe we bij De Steenklip te werk gaan en wat u zelf kunt doen.

Grafsteen schoonmaken en belettering bijwerken

Ziet het grafmonument van uw geliefde er verweerd uit? Tegenwoordig zijn er allerlei moderne technieken voor het renoveren en reinigen van een grafsteen. Na een opknapbeurt ziet het er vaak weer als nieuw uit. Hoe gaan wij te werk? Eerst wordt het monument grondig schoongemaakt. Vuil als stof, mos, roest en andere aanslag wordt hierdoor verwijderd. Een schone grafsteen ziet er direct een stuk mooier en chiquer uit. Wilt u zelf aan de slag met het schoonmaken en onderhouden? Dat kan, maar er zijn een aantal zaken waar u op moet letten. U leest hier onze tips.

Na het schoonmaken kan de belettering op nieuw geverfd of even bijgewerkt worden. Deze kunnen namelijk slijten, vervagen of verkleuren door weersinvloeden. Gelukkig is dat goed op te lossen door deze opnieuw in te kleuren. Bovendien worden breuken en beschadigingen aan het grafmonument gerepareerd. Is de grafsteen verzakt en staat hij hierdoor scheef? Dan zetten wij deze ook weer voor u recht.

Onderdelen vervangen en toevoegen

Tijdens de restauratie kunnen wij losse onderdelen bij de grafsteen vervangen en vernieuwen. Bijvoorbeeld als er grind of andere kleine stenen zijn. Door weersinvloeden kunnen deze namelijk vies en minder mooi worden. Het vervangen van deze stenen of onderdelen laat de grafsteen er gelijk beter uitzien.  

Naast het vervangen van onderdelen is het mogelijk om onderdelen toe te voegen. Wilt u bijvoorbeeld (meer) decoratie bij de grafsteen? Dan kunt u kiezen voor diverse mooie grafaccessoires, zoals een kaars, foto, lantaarn of vaas. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om nieuwe tekst toe te voegen aan de grafsteen of op de naamplaat. Houd er wel rekening mee dat dit alleen kan als er voldoende ruimte is op het monument.

Grafsteen restaureren? Hij gaat hierna weer jaren mee

Om de goede staat te behouden, hebben grafstenen regelmatig onderhoud nodig. Wilt u de grafsteen van uw overleden dierbare laten restaureren? Wij zorgen ervoor dat het monument er na restauratie weer als nieuw uitziet. Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? Neemt u dan gerust contact met ons op.