Wat komt er kijken bij een urn uitzoeken?

De uitvaartbranche is door de jaren heen erg veranderd. Dat komt onder andere doordat mensen tegenwoordig minder vaak kiezen voor begraven, maar voor cremeren. Hierdoor is ook het aanbod aan urnen sterk toegenomen. In een urn kunt u (een deel van) de as van de overledene bewaren. Op die manier heeft u een tastbare herinnering. Wilt u een urn uitzoeken? Dan heeft u verschillende mogelijkheden op het gebied van materialen, kleuren en modellen. Daar vertellen wij u graag meer over!

Hoe kies ik een urn?

Misschien vindt u het lastig om een geschikte urn uit te zoeken voor uw geliefde. Neem hier dan gerust wat meer tijd voor. U krijgt de as ook niet direct mee vanuit het crematorium. Zo kunt u een keuze maken wanneer u daar aan toe bent. Gaat u de urn uitzoeken? Dan is het handig om met een aantal zaken rekening te houden. Bedenk bijvoorbeeld eerst waar u de urn wilt plaatsen. Hierbij zijn er verschillende plaatsen mogelijk: in uw huis, in de tuin, in een urnenmuur of een urnentuin. Voor plaatsing binnen of buiten kunnen er ook verschillende materialen geschikt zijn.

Welke materialen voor urnen zijn er?

Wij zetten voor u op een rijtje welke materialen er mogelijk zijn bij een urn kopen. Zo kunt u kiezen voor een fraaie urn gemaakt van glas, metaal, hout, keramiek of natuursteen. Ieder materiaal heeft zijn eigen, unieke uitstraling. Zo kunt u kiezen voor een urn die past bij (de wensen van) uw dierbare. Voor onze urnen webshop verwijzen wij u door naar ons moederbedrijf Koninklijke Hesselink b.v., waar De Steenklip Gedenktekens sinds 2007 onderdeel van uitmaakt.

Glazen urnen

Glazen urnen zijn er in veel verschillende kleuren en vormen. Van een druppelvorm tot de vorm van een hart. Een glazen urn heeft als voordeel dat het zowel binnen als buiten goed geplaatst kan worden. De meeste glazen urnen zijn bedoeld voor een deel van de as en dienen dus niet als omhulsel voor de kunststoffen asbus.

Houten urnen

Houten urnen worden gemaakt van diverse houtsoorten van binnenlandse en ingevoerde bossen. Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling van de urn. Houten urnen kunnen binnen en buiten geplaatst worden. De houdbaarheid van een urn die buiten geplaatst wordt, hangt wel af van de houtsoort en de bodemgesteldheid.

Metalen urnen

Ook kunt u kiezen voor een metalen urn. Deze worden gemaakt van hoogwaardige materialen zoals brons, glinsterend messing of zilverkleurig nikkel. Hierdoor heeft u veel opties qua uitstraling van de urn. Bij metalen urnen kunt u kiezen uit mooie kleuren en decoraties. Het metaal geeft de urn een moderne uitstraling. U kunt de metalen urn kunnen binnen en buiten plaatsen. Echter, bij buitengebruik zal de urn wel verkleuren (oxideren).

Natuurstenen urnen

Natuursteen urnen worden gemaakt van verschillende soorten steen, zoals graniet en marmer. Doordat natuursteen een natuurproduct is, heeft iedere urn een eigen kleurenpatroon en uitstraling. Natuurstenen urnen kunnen zowel binnen als buiten geplaatst worden en zijn makkelijk schoon te maken.

Keramische urnen

Tot slot kunt u kiezen voor keramiek als materiaalsoort. Keramische urnen zijn er in verschillende kleuren, modellen en designs. Zo kunt u kiezen voor een eenvoudig vormgegeven urn, maar ook voor meer kunstzinnige urnen. Een keramische urn wordt meestal gemaakt met een geglazuurd en glanzend oppervlak. Onze keramische urnen zijn voorzien van een laag die bij vochtige omstandigheden langzaam vervalt. Hierdoor zijn deze minder geschikt voor plaatsing buiten.

Hulp bij een persoonlijke urn uitzoeken?

Het bewaren van de as in een urn biedt u als nabestaande de mogelijkheid om uw geliefde dichtbij te houden. Heeft u een passende urn gekozen? Dan kunt u deze op een gewenste plaats neerzetten. Ook is het mogelijk om de urn met de as te begraven. Op deze plek kan vervolgens een mooi urnmonument geplaatst worden om ook een plaats te creëren om de overledene te herdenken. Heeft u advies nodig bij een urnmonument of urn kopen? Wij denken graag met u mee! Neemt u dan gerust contact met ons op, dan kijken we samen wat er mogelijk is.