Trends in grafmonumenten en de uitvaartbranche

De uitvaartbranche is de laatste jaren erg veranderd. En het blijft zich ook ontwikkelen. Er zijn verschillende zaken die hiermee te maken hebben. Zo is een uitvaart tegenwoordig steeds persoonlijker en staat de overledene echt centraal. Ze zijn minder ‘standaard’ dan voorheen. Een andere ontwikkeling is dat een uitvaart duurzamer kan worden. Een groene uitvaart is de wens van steeds meer mensen. In dit blog vertellen we welke trends in grafmonumenten en de uitvaartbranche er zijn.

Afscheid nemen op uw manier

Een uitvaart kan zo persoonlijk gemaakt worden als u zelf wilt. Dat is een groot verschil met vroeger. Het gaat nu meer om het karakter en de wensen van de overledene. En is dan ook belangrijk dat dit herkenbaar is voor de nabestaanden en aanwezigen. Zo kan er op passende wijze afscheid genomen worden. Dat begint tijdens de uitvaart met de toespraak en de keuze voor muziek, of wellicht met foto’s of een video. Maar ook in de kledingkeuze. Het wordt, in tegenstelling tot vroeger, minder de norm om zwarte kleding te dragen. Nabestaanden vragen de aanwezigen soms zelfs om in kleur naar de uitvaart te komen. Bijvoorbeeld in de favoriete kleur van de overledene. Deze verandering kan ook komen doordat de uitvaart vaker wordt gezien als een viering van het leven.

Na de uitvaart kunt u uw dierbare herdenken met een uniek grafmonument. Hiervoor kunt u ook zelf een passend grafmonument ontwerpen. U kiest dan zelf de stijl, tekst en grafaccessoires van het monument.

Online rouwen en steun betuigen

Ook bij het rouwen, afscheid nemen en steunbetuiging zijn er zaken veranderd. Er kan namelijk steeds meer online. Hierdoor is het mogelijk om toch samen te rouwen, ook wanneer nabestaanden niet bij elkaar kunnen zijn. Wat we onder andere zien is dat er minder traditionele rouwkaarten verstuurd worden. Dit gebeurt nu vaker via e-mail, social media of Whatsapp. Bovendien kunnen nabestaanden of kennissen een begrafenis of crematie via een livestream volgen. Op die manier kunnen zij online bij de uitvaart zijn, wanneer dit fysiek niet mogelijk is.

Een duurzame uitvaart

Een andere ontwikkeling is dat duurzaamheid ook in de uitvaartbranche steeds belangrijker wordt. Daarom zijn er meer duurzame alternatieven om de ecologische voetafdruk van de uitvaart zo klein mogelijk te houden. Dat begint bij de keuze voor een kist of urn. In plaats van een standaard kist of urn zijn er milieuvriendelijke alternatieven. Bijvoorbeeld een kist die volledig biologisch afbreekbaar is. Die worden veelal gemaakt van bamboe of biologisch katoen. Ook zijn er biologisch afbreekbare urnen. Door te kiezen voor milieuvriendelijke materialen blijft de milieubelasting bij de begrafenis of crematie beperkt.

Daarnaast is er een hele nieuwe vorm van lijkbezorging. Voorheen was er de keuze uit begraven, cremeren en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Maar tegenwoordig kan het lichaam ook geresomeerd worden. Bij resomeren wordt het lichaam van de overledene opgelost in water met kaliumhydroxide. Dit proces duurt ongeveer vier uur. Het lichaam lost dan volledig op en er blijft een waterige oplossing en wit poeder over. Nabestaanden kunnen het witte poeder bewaren in een urn of assieraad.

Een persoonlijke uitvaart naar uw wensen

De uitvaartbranche is erg veranderd vergeleken met een aantal jaar geleden. De trends in grafmonumenten en de uitvaartbranche blijven zich ontwikkelen. Ook is er steeds meer mogelijk op het gebied van een uniek afscheid en de keuze voor persoonlijke grafmonumenten en urnen. Wilt u uw wensen met ons bespreken? Neemt u dan gerust contact met ons op, dan helpen wij u graag.