Voor welke grafsteen materialen kan ik kiezen?

Voor een grafmonument of urnmonument kunt u kiezen uit diverse materialen. Elk met zijn eigen kenmerken en uitstraling. Misschien had de overledenen wensen voor een bepaald materiaal. Of heeft u zelf een voorkeur? Het soort materiaal dat u kiest bepaalt een groot deel van hoe het gedenkmonument er uit komt te zien. Het is het basisonderdeel. Bent u benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Wij vertellen u graag welke verschillende grafsteen materialen er zijn.

Grafsteen materialen zijn anders dan vroeger

Vroeger werden grafstenen vooral gemaakt van kalksteen en marmer. Het vele gebruik van marmer en kalksteen is te verklaren, omdat dit makkelijk met de hand te bewerken is. Ook was dit beter beschikbaar dan bijvoorbeeld de hardere steensoorten. Deze moesten soms van verder weg komen. Maar tegenwoordig gebruiken we steeds meer verschillende materialen. Dat is mooi, want daardoor ontstaat er steeds meer diversiteit in monumenten. Zo is het nu ook mogelijk om een graf- of urnmonument te maken van RVS of cortenstaal, glas of brons. U kunt kiezen wat u het mooist vindt.

Natuursteen als basis voor een grafmonument

De meeste monumenten worden gemaakt van natuursteen, namelijk van graniet of marmer. Dit zijn heel duurzame en onderhoudsvrije materialen en dat maakt het geschikt voor het vervaardigen van monumenten. Met machines is natuursteen goed te bewerken, wat het voordeel heeft dat wij veel vormen grafstenen kunnen vervaardigen.

Bij De Steenklip Gedenktekens stellen we zelf de collectie natuursteen samen. We onderhouden vaste contacten met alle belangrijke steengroeven op de wereld. Regelmatig worden deze groeven bezocht om natuursteen te selecteren. Al onze blokken worden grondig gekeurd op structuur en kleur. Natuursteen heeft een bijzondere uitstraling en is er in heel veel kleuren. Bij ons vindt u dan ook 14 verschillende granietsoorten. U bekijkt alle kleuren en soorten natuursteen hier.

Grafmonument van RVS of cortenstaal

Grafmonumenten en urnmonumenten worden steeds vaker gemaakt van staalsoorten als RVS (roestvrij staal) en cortenstaal. Deze materialen zijn sterk en kunnen goed tegen verschillende weersomstandigheden. Dat maakt RVS en cortenstaal heel geschikte materialen voor een monument. Cortenstaal heeft een roestbruine kleur, en ziet er daarom authentiek en warm uit. RVS is daarentegen beschikbaar in verschillende kleuren en heeft een moderne uitstraling.

Glazen grafmonument of urnmonument

Een grafmonument van glas heeft een strakke en moderne uitstraling. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden om glas te gebruiken. U kunt kiezen voor helder of gezandstraald glas. Eventueel kan het ook met tekst bewerkt worden. Bij een glazen gedenkmonument wordt meestal het staande gedeelte van glas gemaakt en het liggende gedeelte van steen.

Grafmonument van brons

U kunt ook kiezen voor een monument van brons. Tegenwoordig wordt dit steeds vaker gebruikt om een gedenkteken uit te vervaardigen en niet alleen ter decoratie of voor belettering. Het brons heeft een elegant, luxe en warm uiterlijk. Daarnaast kunt u kiezen voor bronzen letters of grafbeelden op een monument van graniet. Brons combineert mooi met andere materialen.

Hulp bij het uitzoeken van grafsteen materialen of een monument

Een grafmonument of urnmonument uitzoeken of samenstellen is niet altijd makkelijk. Er zijn veel mogelijkheden, bijvoorbeeld qua materiaal en kleur. Heeft u nog vragen over de mogelijkheden van grafsteen materialen? Of kunnen wij u helpen bij de keuze van een monument? Neemt u dan gerust contact met ons op, dan bespreken we samen uw wensen en de mogelijkheden.