Islamitische grafmonumenten en moslim graven

Een grafmonument wordt geplaatst op de plek waar een overledene begraven is. Hier kunnen nabestaanden naar terugkeren om hun overleden dierbare te herdenken en om een gedenkplaats in te richten. De manier van begraven en de uitstraling van het grafmonument of urnmonument zijn per religie anders. Bovendien hebben de verschillende religies een speciale begraafplaats. Een mooi voorbeeld is het Islamitische geloof. In dit blog vertellen we over Islamitische grafmonumenten en begraven binnen het Islamitische geloof.  

Een begrafenis binnen de Islam

Hoe gebeurt het begraven bij moslims? En hoe verschilt een Islamitische begraafplaats van andere begraafplaatsen? Eén van de belangrijkste tradities binnen de Islam is eeuwige grafrust. Ook in Nederland kan dit vaker gegarandeerd worden. Er zijn namelijk steeds meer Islamitische begraafplaatsen of begraafplaatsen met een apart deel voor moslims. Dit biedt moslims in Nederland de mogelijkheid om hun geliefde te begraven volgens het Islamitische geloof. Geheel passend bij de religie. En bij de wensen van de overledene en nabestaanden. Op een Islamitische begraafplaats liggen alle graven dezelfde kant op, gericht naar Mekka.

Wat is er anders aan Islamitische grafmonumenten?

Grafmonumenten binnen het Islamitische geloof hebben vaak dezelfde kenmerken. Zo hebben de grafstenen voor moslims vrijwel altijd een open stuk in het liggende gedeelte. Dit stuk kan gedeeltelijk open zijn of helemaal open. Moslims geloven namelijk in de dag der wederopstanding. Het is daarom gebruikelijk om een open stuk te houden, zodat de ziel kan opvaren.

Daarnaast ziet een Islamitische grafsteen er vaak wat soberder en eenvoudiger uit. Er wordt minder gebruik gemaakt van grafdecoraties. De eenvoud van een grafsteen zorgt ervoor dat iedereen gelijk is. Dit zorgt ervoor dat er geen verschillen zijn tussen overledenen in hun status en rang.

Een passende Islamitische grafsteen kiezen

Alle grafmonumenten kunnen passend worden gemaakt voor een bepaalde religie; zo ook voor de Islam. Dit kan door keuzes te maken voor de vorm, de uitstraling, het materiaal en de tekst op de gedenksteen. Waar sobere grafmonumenten vroeger de norm waren binnen de Islam, wordt hier tegenwoordig vaker van afgeweken. Iedere moslim heeft immers zijn eigen gebruiken en kan die naar wens combineren met de Islamitische voorschriften. Daarom kunt u bij een grafmonument uitzoeken zelf de gewenste keuzes maken in bijvoorbeeld de vorm, uitstraling en belettering.

Zo kunt u ook een passende tekst op de grafsteen laten plaatsen. Bijvoorbeeld in diverse talen, zoals Arabisch, Turks of Farsi. Dat kan natuurlijk ook een persoonlijke tekst zijn die u zelf heeft geschreven. Voor we beginnen met het graveren van de tekst, nemen wij deze goed met u door om onjuistheden te voorkomen.

Hulp bij het uitzoeken van een Islamitisch grafmonument?

Ieder mens heeft zijn eigen religie en wensen. Ook als het gaat om de uitvaart en een passend gedenkteken. Bij De Steenklip kunt u deze daarom ook zelf ontwerpen. Dan kiest u bijvoorbeeld zelf het materiaal, de vorm, tekst en eventuele grafdecoraties. Zo kunt u het grafmonument zo persoonlijk maken als u wenst. Kunnen wij u helpen bij het uitzoeken van een moslim grafmonument? Neemt u dan gerust contact met ons op, dan bespreken we samen uw wensen en de mogelijkheden.